ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

1.ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Ένωση διενεργεί Ασκήσεις ετοιμότητας επικοινωνιών την δεύτερη Δευτέρα κάθε μήνα και ώρα 20:00. Σε αυτές λαμβάνουν μέρος όσα μέλη μας ενδιαφέρονται εκτός απο το καθαρά ραδιοερασιτεχνικό κομμάτι, να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους και τον εξοπλισμό τους σε περίπτωσση έκτακτης Ανάγκης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου / Περιφεριακής Ενότητας Κυκλάδων όπου είμαστε ενταγμένοι. Η συλλογική συμμετοχή μελών πραγματοποιείται σύμφωνα με το εγχειρίδιο ενεργειων μας το οποίο έχει συνταχθεί σύμφωνα στο πνεύμα του Εγχειριδίου Εκτάκτων Αναγκών της IARU.Με τις ασκήσεις αυτές βελτιώνουμε τους τρόπους επικοινωνίας μας ανά μπάντα επιλογής και εξοικιονόμαστε μεταξύ μας , προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμεστο μέγιστο των δυνατοτήτων μας , σε κάθε δυσκολία που θα προκύψει ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη επικοινωνία με την μεταφορά πληροφορίας που είναι και ο βασικός στόχος μας. Από τα νησιά Σύρος και Σαντορίνη, μέσω των δύο (02) ιδιωτικών φουσκωτών σκαφών μελών μας, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς – μετακίνησης μελών και αναγκαίου εξοπλισμού σε νησιά που δεν υπάρχουν μέλη μας (Ανδρο,Σέριφο,Σίφνο,Κύθνο,Μήλο,Κίμωλο), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για επικοινωνία. Εφόσον μας ζητηθεί δυνάμεθα να συμμετάσχουμε και σε κάθε περίπτωση έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα. 

2. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΕΩΝ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Το Αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου / Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων καθώς Υπηρεσίες αλλά και φορείς που ενεργούν στα πλαίσια  Πολιτικής Προστασίας διενεργούν ασκήσεις θεωρητικές αλλά και πρακτικές με την συμμετοχή άλλων Υπηρεσιών και φορέων όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία , ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, ΔΕΗ κλπ καθώς και εθελοντικών ομάδων. Σε αυτές τις ασκήσεις συμμετέχουμε ενεργά μεταφέροντας μεταξύ αρμοδίου Αντιπεριφεριάρχη Πολιτικής Προστασίας από και προς τους τοπικούς Εκπροσώπους – ΕΠΑΡΧΟΥΣ ανά νησί, κάθε πληροφορία που θα μας ζητηθεί με την βοήθεια των μελών μας στα νησιά των Κυκλάδων (Ανάφη,Αμοργό,Ιο,Μύκονο,Νάξο,Πάρο,Σαντορίνη,Σύρο και Τήνο.) 
Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικές από τις συμμετοχές μας παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο καθώς και αναφορές των τοπικών ΜΜΕ των Κυκλάδων σε αυτές. 
α) Άσκηση Εκκένωσης Νοσοκομείου Σύρου – Φωτογραφίες. Αναφορά. Βίντεο
β) Άσκηση Πυρκαγιάς στο Σταθμό παραγωγής ενέργειας ΔΕΗ Σύρου. ΦωτογραφίεςΒίντεο
γ) Άσκηση Σεισμικής Δόνησης σε νήσο Σαντορίνη – Φωτογραφίες
δ) Άσκηση “ΠΥΡΣΟΣ 2017”  – Αναφορά
ε) Παρουσίαση στην Ημερίδα με θέμα: «Ετοιμότητα σε στιγμή κρίσης στα νησιά των Κυκλάδων». Αναφορά